Algemene info

Tenerife, de Caraïben van Europa, het eiland van de eeuwige lente

Tenerife is het grootste eiland van de 7 Canarische Eilanden (Spanje) en is gelegen in de Atlantische Oceaan.
Dit eiland ligt ter hoogte van de Westelijke Sahara en is de ideale vakantiebestemming met gemiddeld 325 zonnedagen per jaar!

Troeven:

Wandelroutes, mountainbiken, met de motor, bergbeklimming, paragliding, enz...
Meer dan vier miljoen vakantiegangers bezoeken elk jaar de Canarische Eilanden, die rijk zijn gezegend met vulkanisch gebergte, eindeloze stranden en veel zon.
Hierdoor wordt Tenerife onterecht geassocieerd met massatoerisme en goedkope pakketvakanties.
Niets is minder waar. Wie een stapje buiten het hotel zet en de wandelpaden betreedt, zal ontdekken dat het eiland van de eeuwige lente ook overweldigend mooi is.
Tenerife is bedeeld met een prachtige en uitzonderlijk gevarieerde natuur. De reusachtige kliffen, bananenplantages en wijngaarden, de mediterrane dennenwouden, de vulkanische baaien met schitterend zwart zand, het mysterieuze landschap van gestolde lavastromen en diepe ravijnen en de besneeuwde top van de majestueuze Teide die uit de azuurblauwe oceaan rijst, maken dit tot een unieke plek.
Met zijn indrukwekkende 3718 meter is de slapende vulkaan de hoogste bergtop van Spanje en verdeelt hij het eiland in twee klimatologische zones. Het weelderige, groene noorden, begroeid met subtropische planten, en het zonnige, droge zuiden, waar zich de meeste toeristische vakantieoorden bevinden, lijken wel twee verschillende werelden.
Tenerife is zó veel meer dan zon en stranden.

Wie zijn vakantie laat afhangen van veel zon, strand, hotelcomfort, zalig nietsdoen en winkelen, vindt in Playa de las Americas, Los Cristianos of Puerto de la Cruz zijn gading. Wie echter meer verwacht, heeft de overige 2000 km² ter beschikking. Fietsen, wandelen, cultuur, imposante bergen, prachtige uitzichten en wondermooie fauna en flora. De subtropische plantenpracht met het zonrijke klimaat benadrukken de charme van het eiland. Het is een culturele smeltkroes met levende tradities uit een bewogen geschiedenis. In Tenerife kan je het winterse klimaat even helemaal vergeten. Tenerife heeft het gehele jaar door een aangename temperatuur waarbij de zon je vanuit elke hoek tegemoet schijnt.

En dat is nog niet alles. Tenerife is door de UNESCO uitgeroepen als één van de gezondste plaatsen ter wereld om te leven. Er is bijna of practisch geen industriebezoedeling. Uitlaatgassen worden tot nul herleid dankzij de gunstige oceaanwinden en de Teide. Daarbijkomend is het voor rheumalijders en mensen met gewrichtsproblemen de ideale plek om te vertoeven. Het leven is in Tenerife goedkoper dan hier. Niet voor niets dat meer en meer landgenoten het grijze klimaat achter zich laten en zich vestigen in wat voordien hun favoriete trekpleister was. Tenerife is met andere woorden een gedroomde bestemming voor zowel gerugzakte natuurliefhebbers, als de derde jeugd en feestende zonnekloppers.

Tip:
De meeste bezoekers van Tenerife blijven in de buurt van hun hotel.
Vrijwel alle hotels staan bij elkaar in het zuidwesten (in de van oorsprong dorre streek) tussen Adeje en Los Cristianos. U kan daar vele kilometers wandelen en als bezienswaardigheden zijn er zee en strand, bars , winkeltjes, restaurants, hotels, apotheken en shopping centers....
Voor de meer avontuurlijk aangelegde personen verveelt dit al gauw. Ga eens naar Los Cristianos naar de markt, of beter nog naar de haven, en neem de ferry naar La Gomera. Loop dat autoverhuurcentrum aan uw hotel binnen, en huur enkele dagen een wagen. Een wagen huren in Tenerife is goedkoop.
Als u besluit om langs de Teide naar het noorden te rijden, om dan langs één van de kustwegen terug te komen (hooguit enkele uren rijden, stops inbegrepen), dan heeft u op korte tijd verschillende gevariëerde streken doorkruist: strand waar mensen liggen te zonnen, hotelcomplexen, woestijn, pijnboomwouden, steppe, vulkaanlandschappen met ruwe brokken steen waar u zelfs te voet geen meter zou vooruitkomen, besneeuwde bergtoppen, struikgewas, bananenplantages, weiden, zelfs stukken met tropische begroeiing.
Erg veel verscheidenheid op korte tijd en een lust voor het oog.

Vervoer:

De wegen zijn zeer goed en veilig. De "autopista del sur" verbindt alle plaatsen langs de zuid- en oostkust. Afgezien van enkele dorpen in de bergen (Font Vella en dergelijke) is elke plaats snel per wagen bereikbaar op Tenerife.

Het openbaar vervoer (bussen) is voortreffelijk: frequente en stipte bussen, herkenbaar aan hun groene kleur, steeds met airco.
Alle stadjes en dorpen zijn goed aangegeven op wegwijzers, eigenlijk kan je hier rijden zonder veel hulp van kaarten.

 

 

Het Zuiden: De meest aantrekkelijke zijde voor de toeristen

De meest aantrekkelijke zijde van Tenerife is voor de toeristen toch het zuiden, hier is een warmer en droger klimaat, mede dankzij de beschermende vulkaan Teide.
Hier zijn de op het zuidoosten en het zuidwesten georiënteerde kustgebieden gelegen. Dankzij de hoge bergen, die eigenlijk een barrière vormen, blijft de hemel aan de zuidkust volkomen helder als het in het noorden bewolkt is, zodat u vrijwel alle dagen van het jaar van de zon en het strand kan genieten.
Het grootste aanbod aan toeristische overnachtingsgelegenheden vind je hier.
Tips in dat verband zijn een bezoek aan Las Canadas del Teide via Vilaflor, aan de klippen van Los Gigantes en het dorpje Masca en een excursie naar het nabijgelegen eiland La Gomera, per ferry of hydrofoil vanuit de haven van Los Cristianos.

Het klimaat van Tenerife Zuid
Het zuiden van het eiland Tenerife is droog en zonnig.
Vrijwel het hele jaar ligt de temperatuur overdag tussen de 20 en 30 graden en 's nachts koelt het af naar waardes van 15 tot 22 graden.
Niet voor niets dat in het zuiden van Tenerife het hele jaar toeristen komen om hun zonvakantie te vieren.
Tenerife is binnen Europa samen met Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote één van de populairste zonzekere bestemmingen.

Playa de Las Américas
Playa de Las Américas is een van de belangrijkste toeristische steden van Tenerife en is gelegen in de gemeente Arona, aan een met kleine strandjes bezaaide zuidkust. Hierlangs loopt een mooie zeeboulevard. Hier is van alles te vinden: winkels, bars, restaurants, enz. 's Avonds hangt er in de straatjes een levendige sfeer, met talrijke uitgaansgelegenheden: pubs, discotheken, theaters en een casino.
Playa de Las Américas beschikt ook over een jachthaven, Puerto Colon. Deze jachthaven beschikt ook over een groot aanbod aan waterattracties. Liefhebbers van watersporten hoeven zich dan ook niet te vervelen.
Ook het waterpretpark Octopus (waterpark Costa Adeje), in San Eugenio Alto, is een gezellig dagje uit. Ook kunt u golfen op de mooie Golfbaan Las Américas.

Los Cristianos

Hoewel deze plaats tegenwoordig pal tegen Playa de Las Américas aan ligt, heeft Los Cristianos een eigen identiteit weten te behouden: het stadje werd rond een oude kustplaats gebouwd.
Aan de baai ligt een lieflijk strand met een drukbezochte haven waar allerlei faciliteiten voor het beoefenen van watersporten geboden worden. Vanuit de haven van Los Cristianos vertrekken dagelijks schepen naar de eilanden La Gomera en El Hierro.
Op de kade worden eveneens verscheidene excursies op zee geboden en kan u bijvoorbeeld de kolonie Griendwalvissen observeren die in de zeestraat tussen Tenerife en La Gomera leven.
http://www.allesovertenerife.nl/los-cristianos.htm

 

Los Gigantes
Deze urbanisatie strekt zich uit aan de voet van de indrukwekkende klippen van Los Gigantes - met een gemiddelde hoogte van 500 meter - dertig kilometer ten noordwesten van Playa de Las Américas.
Los Gigantes is minder druk dan Las Américas en Los Cristianos en beschikt over eersteklas hotels met een jachthaven, een prachtig uitzicht op zee en de klippen en een mooi vulkanisch zandstrand.
Niet ver daar vandaan bevindt zich een andere toeristische enclave, Puerto Santiago, met het strand La Arena en een gevarieerd aanbod aan restaurants.
De Acantilados de los Gigantes, of de Reuzekliffen, zijn gigantische rotsformaties die tot 600 meter uit de oceaan rijzen.
Het beste uitzicht op deze kliffen van het Tenogebergte heb je vanop zee. Een aanrader, ook omdat hier dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden zitten.
Boottochten langs de kliffen vertrekken vanuit het haventje van Los Gigantes. Ook vanop het minuscule lavastrandje Playa de los Gigantes heb je een uitstekend uitzicht.
De rotsen van Los Gigantes zijn ook een fantastische plek voor duikers. De meer dan 30 meter diepe kloven bieden immers een gedroomde schuilplaats voor de onderwaterfauna en -flora en zijn van uitzonderlijke wetenschappelijke waarde.
http://www.allesovertenerife.nl/los-gigantes.htm

 

Playa de San Juan
Playa de San Juan, ook vaak kortweg aangeduid als San Juan, is een dorp aan de zuidwestkust van Tenerife.
Het ligt op ongeveer een half uur rijden van Playa de las Americas en Costa Adeje.
De route er naartoe is al een feestje. De TF-47 voert je langs vele hectares aan bananenplantages. Hier groeien genoeg bananen om half Europa van bananen te voorzien.
Als je Playa de San Juan binnenrijdt zul je waarschijnlijk uitkomen bij de weg die langs de kust loopt. Hier is vrij weinig te zien behalve de zee die de golven tegen de rotsen aan laat slaan. Als je een klein stukje doorrijdt in zuidelijke richting dan zul je als het goed is uitkomen bij de ingang van de haven. Daar mag je met je auto niet in, maar rondom de haven is er parkeerplaats.
Het strand van San Juan is gelegen achter de vissershaven. Het profiteert daardoor mee van de bescherming door de dam. Aan het strand kabbelt de zee rustig tegen de vulkanische grijs/zwarte keien die in de branding liggen. Daarachter is er een mengsel van grijs zand met wat kiezels en keien.
Het strand is voorzien van palmbomen die voor de nodige sfeer zorgen. Strandbedjes met parasols kun je gebruiken als je daar de huur voor betaalt. De prijzen vallen in vergelijking met de stranden in Costa Adeje en Playa de las Americas alleszins mee.
Achter het strand is een fraai aangelegde wandelpromenade met bankjes en een strandbar. Bij het strand is er een gratis parkeerplaats, waar ongeveer een vijftig auto's kunnen parkeren.

 

Costa del Silencio
Costa del Silencio is een toeristische enclave in het zuiden van Tenerife in de gemeente Arona, vlakbij het vissersdorpje Las Galletas.
Dit toeristenoord wordt afgescheiden van Los Cristianos door het natuurgebied Malpais de la Rasca.
Costa del Silencio is een perfecte plaats om te duiken in het rustige water voor de rotsachtige kust van de vulkanische stranden. Op de zeebodem komt men koraalbanken, en gezonken schepen tegen.
In de haven van Las Galletas ligt een kleine onderzeeër waarmee men excursies naar de bodem van de zee kan maken.
Costa del Silencio heeft zelf ook een leuk vissershaventje, te weten Puerto de Costa del Silencio.
Costa del Silencio is een toeristische enclave met verscheidene vulkanische zandstranden. Hier ligt het Belgische vakantiecomplex Ten-Bel en het vissersdorpje Las Galletas. Hier zal je landgenoten ontmoeten die daar permanent wonen.

 

El Médano
Dit strand, één van de beste en meest uitgestrekte stranden van het eiland, is een ideale plek voor windsurfers. Door zijn zuidwestelijke ligging waait hier een constante passaatwind.
http://www.allesovertenerife.nl/elmedano.htm

 

 

picodelteide01 Pico del Teide
De top van vulkaan El Teide is met 3718 meter het hoogste punt van heel Spanje.
Hoewel deze vulkaan officieel slapend is sluiten experts niet uit dat het tot nieuwe uitbarstingen kan komen.
Een hele belevenis is om op de Teide naar boven te gaan. Met de kabellift kun je tot een hoogte komen van 3550 meter (mits de lift vanwege harde wind niet gesloten is), wie tot de krater wil komen op een hoogte van 3718 meter heeft daarvoor een speciale vergunning nodig die je vooraf dient te regelen.

 

 

Nationaal Park Del Teide
Vulkaan El Teide en het omringende gebied is een nationaal park met een grote variatie aan landschappen.
In het westen tref je gitzwart vulkaangesteente aan, net onder de Pico del Teide heb je een prachtig uitzichtpunt (‘mirador’) over fraai gevormde vulkanische rotsen en meteen ten oosten van de piek zie je landschappen die door zwavel op zo’n manier groen gekleurd zijn dat je je op een andere planeet waant.
http://www.allesovertenerife.nl/teide-nationaal-park.htm

 

 

Dolfijnexcursies
Dagelijks kan je vanuit de badplaatsen in het zuiden van het eiland inschepen voor een Dolfijnexcursie.
De zee-engte tussen La Gomera en westelijk Tenerife is immers de habitat van niet minder dan 25 walvissoorten en het is dan ook één van de beste plekken ter wereld om deze fascinerende dieren te spotten. Tijdens zo'n boottocht is de kans het grootst dat je tuimelaars en grienden uit het water ziet opspringen, maar ook potvissen en witte dolfijnen worden regelmatig gesignaleerd. Soms moet je wat geduld oefenen om de dieren te zien, maar de herinnering die je aan zo'n excursie overhoudt is onvergetelijk!
Let er steeds op dat je aan boord gaat van een boot met de 'Barco Azul'-vlag. Zo ben je zeker dat de Canarische wetgeving met betrekking tot de bescherming van walvissen en dolfijnen worden gerespecteerd.

 

 

Grootste waterpark van Europa: SIAM PARK
Op Tenerife is het grootste waterpark van Europa opengegaan: Siam Park, een spectaculaire attractie in Adeje, in het zuiden van het eiland.
Siam Park verwijst naar Thailand en dat is geen toeval. De gebouwen zien er Thais uit, de attractie waarbij je in een vierpersoonsband steeds net niet overkop gaat, ziet er uit als een draak. En de winkeltjes vind je op de drijvende markt, zoals in Bangkok.
Op het kunstmatige zandstrand kan je surfen op een kunstmatige golf.
Spectaculair is het in elk geval, zoals een glijbaan van 25 meter waarbij je een snelheid van 40 km per uur haalt en door een doorzichtige buis zoeft tussen 13.000 tropische vissen en alligators.
Kinderen kunnen zich uitleven in een prachtige 'verboden stad', op een klimrek waarbij uit iedere trede of wand een waterstraal lijkt te komen. Om de twee minuten wordt een grote emmer water in de vorm van een apenkop leeggekieperd.
http://www.tenerifewaterpark.com

 

Aqualand Costa Adeje
Dit spectaculaire waterpark ligt langs snelweg TF-1 ter hoogte van Costa Adeje.
Waterglijbanen met indrukwekkende namen zoals Tornado, Twister en Kamikaze vermaken het publiek dat hier alle dagen van het jaar terecht kan voor waterpret.
Voor wie het allemaal niet zo hard hoeft te gaan is er de rustige Congo River waar je over een lengte van vijfhonderd meter relaxed op een luchtband kunt genieten van de zon.
In het dolfinarium op het park kun je dagelijks genieten van de dolfijnenshow.
http://www.aqualand.es

Het Noorden: door zijn weelderige plantengroei is dit een ideaal wandelgebied en er zijn dan ook vele routes uitgezet in deze bossen

Het noorden van Tenerife is het gebied tussen het centrale bergmassief, waarop de Teide is gelegen, en de noordkust van het eiland.
De vulkaanuitbarstingen maakten dit hele gebied tot een grote helling die vanuit de zee snel opklimt tot 2000 meter hoogte over een afstand van ongeveer 10 kilometer.
Het noorden kent de grootste bevolkingsdichtheid, omdat het land hier eeuwenlang voor de akkerbouw gebruikt werd. Tegenwoordig is deze sector nog steeds belangrijk, voornamelijk voor de bananenteelt. Op ongeveer 600 meter eindigen de plantages plotseling en gaan dan over in een groene bergzone en nog hogerop in dennenbossen.
Door zijn weelderige plantengroei is dit een ideaal wandelgebied en er zijn dan ook vele routes uitgezet in deze bossen. De meest lommerrijke en toegankelijke zones van de dennenbossen bevinden zich op de Hoogte van La Orotava (weg C-821) en in La Esperanza, op de weg van La Laguna naar Las Canadas (C-824).

 

La Laguna
La Laguna was oorspronkelijk de hoofdstad van Tenerife en is nu nog steeds de tweede grootste stad van het eiland.
De historische wijken van La Laguna zijn volgens middeleeuws concept aangelegd in dambordpatroon en werden in 1999 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het is een bruisende universiteitstad, met sfeervolle pleintjes, adellijke paleizen met pompeuze voorgevels uit de 17de en 18de eeuw, statige burgerwoningen met houten balkons en schaduwrijke patio's, kloosters, kerken en interessante musea.
De vele kleine winkeltjes maken het ook tot een gezellig winkelstadje. Je vindt er typische artisanale producten, zoals borduurwerk, Canarische ambachtskunst, gastronomische streekproducten en lokale wijnen.
Door haar prachtige ligging in het gebergte, bieden de straathoeken van La Laguna verrassende uitzichten op Monte de las Mercedes.

 

 

 

Het Anaga-gebergte
Het Anaga-gebergte is een ideaal wandelgebied waar je kan genieten van ongerepte natuur, stilte, adembenemende uitzichten en eenzame strandjes aan de voet van de hoge kliffen.
Talrijke wandelpaden werden onlangs aangelegd en in de dorpjes vind je nu ook enkele bars en restaurants.
Een prachtig uitzicht heb je vanop Pico del Ingles, een natuurlijk balkon op bijna 1000 meter hoogte.
Sensationeel in het Anagagebergte is het gevecht van de wolken met de zon: door de passaatwinden die tegen de noordelijke kam opstijgen hangen ze in dikke vlokken tegen de helling. Ze komen kolkend omhoog en waaien over de kam naar het dorre zuiden waar ze oplossen in de stralende zon. Vanop Punta de Anaga, het uiterste punt van het schierland, heb je een fantastisch uitzicht over de oceaan. De zee kan hier behoorlijk te keer gaan tegen de rotsen, en dat levert spectaculaire beelden op.

 

La Orotava (één van de mooiste stadjes van Tenerife)
La Orotava barst van de stadspaleizen, herenhuizen, kerken en kloosters.
In de oude stad is hotel Victoria een bijzonder adresje.
Typisch voor La Orotava is de okerkleurige gevel en het houten balkon.
Als Tenerife nog écht bestaat, dan is het hier wel. Dit fotogenieke stadje heeft een groots cultureel erfgoed. Langs de geplaveide straatjes in de beschermde oude dorpskern staan talrijke paleizen, kloostergebouwen en 17de eeuwse herenhuizen met versierde houten balkons. Zo vind je in Calle Colegio 12 prachtige exemplaren die ooit toebehoorden aan de lokale adel. Een van de meest bezochte is de Casa de los Balcones. De binnentuin en het museum zijn allebei een bezoekje waard.
Jaarlijks worden voor het feest van Corpus Christi op het plein voor het stadhuis tapijten aangelegd met bloemen en gekleurd zand. Ook de botanische tuin en het unieke museum voor Latijns-Amerikaans handwerk is een bezoekje waard.
Vlakbij La Orotava liggen ten slotte drie mooie, rustige zandstranden: El Bullullo, Martin Alonso en El Rincón.

 

Puerto de La Cruz
De oudste toeristische trekpleister van de Canarische Eilanden is Puerto de La Cruz. Vanuit deze stad, die rondom een beschut gelegen haven is ontstaan, kan u genieten van mooie plekjes op het eiland.
Het klimaat is er weliswaar niet zo zonnig als in het zuiden, maar er heerst het hele jaar rond een prettige temperatuur en je kan genieten van de weelderige tropische plantengroei.
Deze is de op twee na grootste toeristische stad van het eiland, met accommodatie voor ongeveer 30.000 personen. In tegenstelling tot de moderne urbanisaties in het zuiden, geniet El Puerto een grote traditie als vakantiebestemming sinds het eind van de vorige eeuw, toen daar het kuuroord gebouwd werd, tegenwoordig het Hotel-Casino Taoro.

 

Santa Cruz de Tenerife
De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife.
Het centrum van Santa Cruz bestaat uit oude wijken, moderne architectuur, verschillende boulevards en veel mooie parken.
Als je genoeg hebt van de stad dan ben je in “no time” op een prachtig strand.
Het aanbod aan overnachtingsgelegenheden is in Santa Cruz ook anders dan dat van de meeste plaatsen van de eilandengroep. Hier zijn meer hotels dan appartementen te vinden.
De weelderige tuinen en de prettige omgeving zijn zeer typisch voor deze stad.
's Avonds vormen de straatjes rondom het Plaza del Charco en de zeepromenade een gezellige ontmoetingsplaats met vele openluchtrestaurants. In de stad vindt u ook verschillende gebouwen met kunsthistorische waarde, zoals bijvoorbeeld de kerk van Nuestra Senora de La Pena, de Kapel van San Telmo, het kasteel van San Felipe, het Douanegebouw en de oude kade waar nog steeds kleine vissersbootjes aanleggen.

 

Botanische tuin en Loro Parque
In de omgeving van de stad zijn de Botanische Tuin en Loro Parque aanbevolen uitstapjes voor de natuurliefhebbers. In de in 1788 opgerichte Botanische Tuin loopt u tussen een enorm aantal tropische bomen en planten uit alle delen van de wereld, dankzij het milde klimaat van Tenerife. Loro Parque is een tropisch park met de meest uitgebreide verzameling papegaaien ter wereld.
http://zonnigtenerife.webklik.nl/page/puerto-de-la-cruz-uitstap-

 

 

 

 

Loro Parque
In Punta Brava, een voormalige visserswijk van Puerto de la Cruz, ligt één van de topattracties van het eiland.
Het recreatiepark is altijd een succes bij kinderen en biedt genoeg mogelijkheden om er een onvergetelijke vakantiedag door te brengen.
In dit park spelen de dieren de hoofdrol. Zo kan Loro Parque prat gaan op de meest volledige en unieke collectie papegaaien ter wereld - er zijn er meer dan 3000!
Dagelijks gaan er spectaculaire dolfijnen-, zeehonden-, orka- en pinguinshows door die nog lang in de herinneringen van je spruiten zullen nazinderen.
Verder is er een Thais dorp, een Gambiaanse markt, een orchideeënhuis, een vleermuisvulkaangrot en een unieke bioscoop. In de perfect onderhouden subtropische tuinen leven gorilla's, chimpansees, tijgers, leguanen en krokodillen. In het fascinerende aquarium loop je door een glazen onderwatertunnel tussen de haaien en de roggen en kijk je je ogen uit bij de tropische rivier en het koraalrif.
Goed om weten is dat de Loro Parque Fundación lovenswaardige financiële inspanningen doet om het milieu te beschermen en dat je dus ook als bezoeker je steentje bijdraagt. Ook nemen ze deel aan het Europees Fok Programma voor bedreigde diersoorten (EEP).
Vanop de parking vertrekt een gratis treintje naar Plaza Reyes Católicos in Puerto de la Cruz.
http://www.tenerife-excursions.co.uk/LoroParque.htm
www.loroparque.com

 

Candelaria
Het bedevaartsoord Candelaria ligt vlak aan de autoweg TF1. De basiliek ligt aan de kustlijn waarlangs bronzen beelden van de Guanchekoningen staan, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. In de basiliek vind je het beeld van de Virgin Negro, of de zwarte maagd. Het beeld, dat ook wel 'la morenita' wordt genoemd, werd in 1390 aan het strand van Candelaria gevonden en is sindsdien de patrones van de Canarische Eilanden http://las-islas-canarias.com/ne/candelaria.php

 

Plaza de la Patrona de Canarias
Voor de basiliek ligt een groot plein, het Plaza de Patrona de Canarias. Aan het grote plein vind je behalve de basiliek ook de typische Canarische huizen met fraaie houten balkons en enkele restaurants. Langs de zeekant staan er een negental bronzen beelden. In plaats van over zee uit te kijken, staan deze beelden gericht naar de kerk en het plein. Wat jammer is aan het plein is dat het niet (deels) autovrij is. Dat zou de nu al mooie sfeer op het plein alleen maar ten goede komen. Vanaf het plein loopt er een autovrije straat (Calle Obispo Cácares) richting het noorden.
Deze straat bevat leuke winkeltjes.

 

Markt
Links van het gemeentehuis van Candelaria is er een kleine Mercadillo. In deze overdekte markt wordt er drie keer per week markt gehouden. Op woensdag is het vooral groente, fruit en kaas die door boeren uit de omgeving aangeboden wordt. Op zaterdag en zondag vind hier de kunstnijverheidsmarkt plaats die vooral door toeristen goed bezocht wordt.
Parkeren kun je op het parkeerterrein recht tegenover het gemeentehuis en de markt.

 

Strand van Las Teresitas
Acht kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, ligt het strand van Las Teresitas, naast het dorpje San Andrés. Het zand dat overgebracht is uit de Sahara en de goed verzorgde omgeving hebben dit tot één van de meest aantrekkelijke stranden gemaakt. http://www.allesovertenerife.nl/playa-de-teresitas.htm

 

Masca
Het kleine bergdorpje Masca is net een oase in het ruige Tenogebergte. De smalle, bochtige weg er naar toe begint tegenover de kerk van het dorpje Santiago del Teide. De haarspeldbochten zijn niet te tellen, en ook de prachtige panorama's volgen elkaar in snel tempo op. Aangekomen in het schattige, bloemrijke piratendorpje kan je terecht bij Chez Arlette, een Zwitserse die al jaren op Tenerife woont. Vanop haar terras heb je een prachtig uitzicht over de met vijgencactussen en agaven begroeide kloof die steil naar de glinsterende oceaan loopt. Hier waan je je helemaal in het paradijs. Via de Barranco de Masca kan je te voet naar Playa de Masca om er een verkoelende duik te nemen in de turquoisekleurige oceaan. De wandeling is betoverend maar veeleisend. Heen en terug ben je zo'n 6 uur onderweg. Slimmerds die vooraf een afspraak hebben gemaakt kunnen beneden mee met de boot naar Los Gigantes.
http://jancuypers.be/tenerife/masca.html

 

Garachico
Het schilderachtige dorpje Garachico ligt in een vredige vallei, vlakbij de rotsige kust. Dit was eens de rijkste havenstad van het eiland, maar ze werd in 1706 bijna van de kaart geveegd door een uitbarsting van de Trevijo, een zijkrater van de Teide. De helft van de stad werd door lava overspoeld en de haven werd verlegd naar Puerto de la Cruz. Sporen van de lavastromen zie je nog altijd duidelijk in het zwartgeblakerde landschap. Alleen het fort San Miguel, de Santa Ana kerk en twee kloosters - dat van Santo Domingo en San Francisco - hebben de ramp overleefd. In Garachico vind je geen grote hotels aangezien er geen echte stranden zijn. Wel kan je heerlijk zwemmen in de de natuurlijke bassins die door de lava werden gecreëerd. In de geplaveide steegjes in de oude stad kan je leuke wandelingen maken langs de met palmbomen omzoomde pleintjes, de statige paleizen, de witgekalkte huisjes en de gezellige cafeetjes.
Het Plaza de la Libertad is ontegensprekelijk het mooiste plein op Tenerife. Ook het klassieke hotel La Quinta Roja, een gerestaureerd 16de eeuws landhuis rondom een prachtige patio, is een bezoekje waard. Bij het verlaten van Garachico moet je zeker even stoppen aan de Mirador El Emigrante, waar je een schitterend uitzicht hebt over het dorpje, het appelblauwzeegroene water en de gestolde zwarte lavastromen.

www.allesovertenerife.nl/garachico.htm

 

Restaurants